Blog

Barion kapcsolat

Megújult weboldalunkon most már Barionon keresztül lehet megvásárolni a termékeinket.

 

Vendéglátó üzletek NTAK Regisztrációja

A 2021. augusztus 19. napján hatályba lépett vonatkozó jogszabály értelmében minden hazai vendéglátó üzlet üzemeltető köteles a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (a továbbiakban: NTAK) üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen a regisztrációt elvégezni, az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletek pedig kötelesek ott – a vendéglátó szoftver alkalmazásával – napi szinten adatot szolgáltatni.

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019.(X.15.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Vhr.). A Vhr. 2. § (15) bekezdése értelmében adatszolgáltatásra kötelezett az a vendéglátó üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének pénztárgéppel köteles eleget tenni a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet, azaz a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló rendelet alapján. A 2. § (17) bekezdése meghatározza a vendéglátó szoftver fogalmát: az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet üzemeltető által kötelezően használt olyan informatikai program, amely az NTAK számára adatok továbbítására alkalmas.
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ üzemeltetője – a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal kötött együttműködési megállapodás alapján – az e rendelet hatálya alá tartozó vendéglátó üzlet üzemeltetők által átadott adatokat az NTAK útján továbbítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.
A Kormány az NTAK üzemeltetőjeként a Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (a továbbiakban: MTÜ) jelöli ki. A fent rögzítettek értelmében minden hazai vendéglátó üzletet regisztrálni kell az NTAK-ba, adatszolgáltatásra azonban nem minden regisztrált vendéglátó üzlet köteles, mivel a Vhr. az online pénztárgépek használatához köti az adatszolgáltatási kötelezettséget.

A KÖVETKEZŐ VENDÉGLÁTÓHELY TÍPUSOK ESETÉBEN KÖTELEZŐ A REGISZTRÁCIÓ ÉS A NAPI SZINTŰ ADATSZOLGÁLTATÁS IS AZ NTAK FELÉ:

étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás

italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás

zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás – gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

AZ ALÁBBI HÁROM VENDÉGLÁTÓHELY TÍPUSNAK KIZÁRÓLAG A REGISZTRÁCIÓS KÖTELEZETTSÉGET KELL TELJESÍTENIE, DE ADATOT NEM KELL SZOLGÁLTATNIA AZ NTAK FELÉ:

– munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629

– Egyéb vendéglátás; – rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – Rendezvényi étkeztetés;

– mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.


(A vendéglátóhely típusokat a kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX.29.) Kr. (a továbbiakban: Kr.) 4. melléklete rögzíti.) Felhívjuk figyelmüket, hogy a jegyző a vendéglátó üzlet NTAK-ba történő adatszolgáltatási tevékenységét évente legalább egy alkalommal hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi. A jegyző köteles értesíteni az NTAK-ot azon vendéglátó üzletekről, amelyeknek alkalmaznia kell vendéglátó szoftvert, de azzal nem rendelkeznek,
2
vagy az NTAK-ba nem regisztráltak, vagy a kötelező adatszolgáltatási kötelezettségüket nem vagy nem megfelelően teljesítetik.
A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló CLVI. törvény (a továbbiakban: Turizmus Tv.) 9/C. § (1) bekezdése kimondja, hogy a vendéglátó üzlet üzemeltetője a tevékenysége megkezdésétől számított 5 napon belül köteles regisztrálni az NTAK-ba.

Már működő vendéglátóhelyek üzemeltetője – a 2016 évi CLVI. Turizmus tv. 12/A. § (1) bekezdése értelmében – az NTAK-ba történő regisztrációt 2021. november 1. napjával köteles megkezdeni, az adatok szolgáltatására és továbbítására pedig 2022. július 1. napjától köteles.

Az NTAK tájékoztatása alapján a regisztrációs felület megnyitása a későbbiekben várható, bővebb információk hamarosan az NTAK információs oldalán lesznek olvashatóak: https://info.ntak.hu/.
Kérdések esetén keressék az MTÜ Ügyfélszolgálatát a hét minden napján, 0-24 órában hívható 06-1/550-1855 telefonszámon, illetve a turisztika@1818.hu e-mail címen.

Visszavonták a szakképesítési rendeletet

A kormány visszavonta azt a kormányrendeletet, ami szerint már a lángos készítéshez, felszolgáláshoz is végzettség kell.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a rendelet módosítása mellett döntött, kedd este meg jelent a módosítás a Magyar Közlönyben.

A korábbi szerint: cukrászati készítmények, fagylalt készítését, valamint meleg és hideg ételek, italok készítését csak olyan személy végezheti, akinek van szakképesítése.

Ez vonták vissza.

NTAK adatszolgáltatás

Fontos változás várható a vendéglátásban:

2022. január 1-étől várhatóan kötelező lesz minden
vendéglátóipari egységben az “NTAK adatszolgáltatás“.

Ezt az új, kötelező adatszolgáltatást várhatóan csak éttermi ügyviteli szoftverrel lehet majd teljesíteni.

Sok megkeresést kaptunk az elmúlt hetekben ezügyben, de sajnos még mi sem tudunk többet ennél.

Felvettük a kapcsolatatot az illetékesekkel, de “még ők sem tudnak többet”.

A következő információt kaptuk az NTAK ügyfélszolgáltatától:

“Az adatszolgáltatási kötelezettség minden olyan
vendéglátóhelyre vonatkozik, amely online pénztárgép
használatára kötelezett.
A bevezetésről történő általános tájékoztatás
várhatóan az https://info.ntak.hu/ portálon lesz elérhető.”

Amint lesz több információnk, azt közzétesszük, de az biztos
hogy időben elkészülünk a fejlesztéssel.

Popular Posts

Vendéglátó üzletek NTAK Regisztrációja

A 2021. augusztus 19. napján hatályba lépett vonatkozó jogszabály értelmében minden hazai vendéglátó üzlet üzemeltető köteles a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (a továbbiakban: NTAK) üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen a...

bővebben

Visszavonták a szakképesítési rendeletet

A kormány visszavonta azt a kormányrendeletet, ami szerint már a lángos készítéshez, felszolgáláshoz is végzettség kell. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a rendelet módosítása mellett döntött, kedd este meg jelent a módosítás a Magyar Közlönyben. A korábbi...

bővebben
0
    0
    Kosarad
    A kosarad üres